Yang ji ri Archieve
dimension variable, multimedia installation, photos, sound, models, sand sculptures, texts, 2016

Yangjiri, a so-called Minbuk Village, located north of the South Korean civilian access control line (CACL) near the demilitarized zone (DMZ). The village sits on flat land with a clear line-of-sight to and from North Korea and was originally built for strict control over civilian access in addition to its propagandic effect. Designed after Israeli kibbutz communities, houses in the village are similar to terraced houses in which two families live in different units under the same roof. The homes were intentionally designed to appear as single houses to boast the superiority of South Korean rural villages against their North Korean counterparts.
What notably captured the artist’s attention in Yangji-ri were not modern propaganda techniques but points of light from everyday objects such as street lights, welding machines, space heaters, crosses or curtains. She refers to these as stars that act as coordinates to find herself. She searches for a language that does not yet exist and that expresses her experiences of language as inadequate signs.
The artist, in this Yangjiri Arichive I, which is the first of the art series, does intercross between the everlasting scenes – both in the past and at present - of the village, which leads to the reconstruction of the scenes of Yangjiri remained in a paradixical ring into a sort of a model that is existent, but not real.